Вижте журито на националния кръг на European street food awards

За първи път България ще избере свой представител за най-голямото street food състезание в Европа – European Street Food Awards.

А на 11 август 2019 специално подбрано жури ще избере кой заслужава да се окичи с титлата „Най-добър street food готвач на България“ и ще представи страната ни на Големия финал на European Street Food Awards в Малмьо, Швеция в края на септември.

А ето кои са членовете на журито:

Шеф Андре Токев
Луис Монтеро – Мексико 
Васил Якимов – Най-добър млад готвач на България за 2018 г.

Повече за тях ще намерите тук:

Васил Якимов

Васил Якимов е професионален готвач с повече от 15 години опит в кулинарната индустрия. Завършил е професионалната гимназия по туризъм „Проф. д-р Асен Златаров“ във Варна и е натрупал своя опит в различни ресторанти по света, някои от които отличени със звезда Michelin. Завършва и кулинарната академия на HRC.

След като се завръща в България, шеф Якимов става част от екипа на Кулинарния институт към Висшето училище по мениджмънт и не скрива страстта си към старобългарската кухня, чиито традиции се опитва да запази и предаде на следващото поколение готвачи.

Отличен е с много награди, някои от които са “Най-добър готвач на годината“ на Кулинарната купа на България 2018, „Най-добър отбор на България“ в Кулинарната купа на България 2014, 1-во място за и 3 златни медала в категории „месо“, „риба“ и „десерт“ на международно кулинарно състезание, организирано от турските професионални асоциации в градовете Измир и Айдън, Турция през 2018.

Андре Токев

Андре Токев е роден в Лайпциг. Кариерата му минава през ресторантите на няколко големи хотелски вериги по света, някои от които – носители на звезди Michelin. Бил е главен готвач на Hilton във Франция, Австрия и България и е готвил за известни личности като Бил Клинтън, Ангела Меркел, Вал Килмър, Джон Кери, Дъстин Хофман, Шарън Стоун, Жан Клод Ван Дам и други.

Андре Токев е основател на Българската асоциация на професионалните готвачи (БАПГ), официално жури на най-престижния конкурс за професионални готвачи в Европа Bocuse d’Or и носител на единствената за Източна Европа диплома Global Masterchef Degree.

Освен всичко това шеф Токев е откривател на ресторанти и нови концепции. Така се ражда идеята и за Oryza – здравословна опция на уличната храна, която се предлага в момента в България. Шеф Токев е разработил всички рецепти без глутен и лактоза, само с български сезонни продукти.

Според него храната си има свой собствен език, който не изисква думи. Всичко се свежда до най-простата комуникация на чувства.

Луис Монтеро

Луис Монтеро е роден през 1961 г. в Мексико сити. От 1985 г. е в България, женен е за българка и е културно аташе на Мексико. С богатия си кулинарен опит е един от основните консуланти по мексиканска кухня у нас, често провежда кулинарни демонстрации и обучения.

„Три продукта диктуват облика на мексиканската кухня – твърди сеньор Монтеро – Това са фасулът, царевицата и чушките. Само чушките в Мексико са около сто вида и всеки дава специфичен вкус на ястията”.

Луис Монтеро може да ви смае с кулинарните си познания, които нерядко обвързва с културните привички на мексиканците.

На Пристанище Бургас сили ще премерят 15 от най-добрите Street Food изпълнители у нас. 

Ето и критериите, по които ще бъдат оценявани:
Максимален брой точки – 100!!!
До 60 точки – вкус и презентация на храната пред жури
До 20 точки – външен вид на каравана, фургон, камион, ремарке, шатра.
До 20 точки – цялостно представяне през деня, иновация, изобретение.

Голямата награда е 1000 евро, под формата на разходи за път и настаняване и участие на Големия финал в Швеция!

Публиката също ще избере свой победител, със специална награда.