Първи национален тур на European street food awards предстои в Бургас

STREET FOOD културата е една от най-бързо развиващите се тенденции в съвременната култура на хранене, която вече намира своето място и в България.

Затова България се нарежда до всички европейски страни, които ще излъчат свой представител за най-голямото street food състезание в Европа – European Street Food Awards.

Състезанието ще протече в рамките на Street food & Art Festivalкойто ще се проведе от 7 до 11 август 2019 на Пристанище Бургас. Посетителите ще могат да опитат кулинарни предложения на най-добрите български кухни на колела.

А на 11 август 2019 специално подбрано жури ще избере кой заслужава да се окичи с титлата „Най-добър street food готвач на България“ и ще представи страната ни на Големия финал на European Street Food Awards в Малмьо, Швеция в края на септември.

Журито включва добре познатият на всички шеф Андре Токев, най-добрият млад готвач на България за 2018 – Васил Якимов и кулинарният консултант Луис Монтеро.

„Променя се не само начинът, по който се храним, но и начинът, по който общуваме, хранителните ни навици. STREET FOOD културата вече е част от съвременните тенденции на общуване в целия свят, затова нашата цел е да покажем, че изкуството и кулинарията са неразривно свързани в тази нова градска култура“– споделя Николай Тодоров, автор на Street food & Art идеологията.

Ако сте в Бургас от 7 до 11 август 2019 не пропускайте Street food & Art Festivalза да се насладите на умело забърканият фюжън от няколко вида изкуство в напълно автентична градска среда – кулинария, лятно кино, музика, литература, театър.

Кулинарни блогъри и влогъри ще покажат умения на живо пред феновете си, артисти и музиканти ще влязат в ролята на готвачи, професионални кулинари ще демонстрират уменията си, популярни лица от ТВ предавания ще се срещнат с почитателите си, докато се наслаждавате на дегустации и кулинарни демонстрации.

Част от програмата ни включва срещи и демонстрации със Станислав Райчев – победител в MasterChef 2018, Кристиана Лазарова и Карина Попова – участници в MasteChef и  кулинарните блогъри Адриана Гюзелева и Станка Стоянова. Филип Аврамов също ще сготви някои от любимите си ястия малко преди концерта си с група Джинджифил. Ще видим кулинарни демонстрации на виетнамска, ориенталска, испанска и мексиканска кухня, а любимецът на малки и големи – Бате Енчо – ще направи японска кулинарна работилница за деца.

Фестивалните вечери ще завършват със специална селекция филми, концерти и диджей партита.

Фестивалът е с вход свободен, а на 9 и 10 август 2019 достъпът ще е безплатен само за притежатели на билети за SPICE Music Festival.